FORGOT YOUR DETAILS?

Ras Info

Rasinfo Galgo Español

spanish_dogs_rescue_ras_info_galgo_espangol002

De Galgo Español is de nationale windhond van Spanje.

Hij dankt zijn naam aan de Gallische stammen die ooit op het Iberisch schiereiland woonden.

De Galgo is zeer verwant met de Spaanse traditie en was gedurende eeuwen een compagnon van de Spaanse adel.

Vandaag wordt er nog altijd gejaagd door de plaatselijke bevolking. Hij wordt gebruikt op boerderijen in Castilië en Andalusië, maar tevens ook in de rest van Spanje, als jager op klein wild en wordt ook ingezet bij de rennen in Spanje.

Bouw

De Galgo Español lijkt op een Greyhound maar heeft een smaller hoofd met amandelvormige ogen, relatief grote oren en een minder gewelfde rug.

Het lichaam is lenig en uitgebalanceerd met een lange, bijna rechte rug en een zeer lange staart die laag wordt gedragen met een knik (krul) onderaan.

De voorpoten zijn lang en recht, de achterhand is gehoekt met vlakke spieren.

Galgo’s hebben grote platte hazenvoeten met veel grip op de ondergrond om overeind te blijven tijdens het rennen/jagen.

Schofthoogte - gewicht

Reutjes hebben een schofthoogte van 65 à 70 cm en wegen tussen de 25 à 35 kg.

Teefjes zijn meestal iets kleiner met een schofthoogte van 60 à 65 cm en ook iets lichter met een gewicht van 22 à 25 kg.

Vacht

Er zijn twee types Galgo, de gladhaar en de ruwhaar. Omdat de twee types door elkaar gefokt worden kan de vacht variëren van kort- tot lang- en ruwhaar. Hij komt voor in de kleuren, zand, rood, geel, bruin, wit en zwart. Vaak zijn ze gestroomd en/of met witte aftekening op de snuit, staartpunt en poten.

Karakter

De Galgo Español is een gevoelig dier met al de typische karaktertrekken van een windhond: een groot uithoudingsvermogen, intelligent, nieuwsgierig, aanhankelijk, geduldig met kinderen en zeer trouw.

Thuis is hij rustig, niet opdringerig en blaft hij maar zelden.

Naar vreemden toe (vooral mannen) is hij meestal wat terughoudend maar absoluut niet agressief.

Ze kunnen prima overweg met andere honden, zij gaan liever de confrontatie uit de weg.

De Galgo heeft een groot jachtinstinct en kan in korte tijd grote afstanden afleggen, hij is een zichtjager en jaagt op alles wat beweegt, dus ook op kleine honden en katten.

Hij kan een snelheid halen van 48 km/uur en kan erg hoog springen.

Opvoeding

De opvoeding van een Galgo mag nooit met druk of straf gepaard gaan, maar wel met zachte woorden en eventueel een snoepje.

Verzorging

De Galgo heeft weinig vachtverzorging nodig. Af en toe borstelen met een zachte borstel is voldoende.


RasInfo Podenco

spanish_dogs_rescue_ras_info_podenco_019

Quote: Woef Magazine Mei 2014:

Zoek je een hond die meteen altijd en overal jouw commando’s opvolgt, tevreden is met drie keer per dag een blokje om, rustig op de bank blijft liggen terwijl jij voor jouw werk acht uur per dag van huis bent? Sorry, sla dit artikel dan maar over, want deze tekst gaat over de podenco! Zoek je daarentegen een boeiende kameraad, een hond met humor en intelligentie en hou je zelf van een uitdaging? Lees dan vooral verder!

De Podenco, ook wel de Peter Pan onder de Windhonden genaamd, is een eeuwenoud ras dat al eeuwenlang voorkomt. De rasbenaming bestaat steeds uit 2 delen. Enerzijds “podenco” en anderzijds de streek waar hij vandaan komt bv. Ibicenco, Canario, Andaluz,... Ze komen voor op de Balearen: de eilanden Mallorca, Menorca, Ibiza en Formentera maar ook wijd verspreid in het vasteland van Spanje en zelfs in de rest van Europa. Denk maar aan de Pharaohond (Malta) of de Cirneco de’ll Etna (Sicilië).

De honden worden vooral gebruikt voor de jacht op konijnen maar worden ook ingezet bij de jacht op hazen of groter wild. De Podenco is wat men soms ook beschrijft als een half-windhond. Dit betekent dat hij niet alleen zijn ogen gebruikt tijdens de jacht zoals de “echte” windhonden doen, maar ook zijn neus en grote oren.

Bouw

De Podenco is een zeer atletische en elegante hond. Hij is er in verscheidene maten maar steeds met opvallend grote staande oren en een lang fijn hoofd. De ogen zijn amandelvormig, barnsteenkleurig (lichter of donkerder naargelang de vacht) en de neus is vlees/leverkleurig. Het lichaam is slank, symmetrisch, compact en wat langer dan hoog. De rug is lang, recht en buigzaam, zijn staart is lang en dikwijls met een witte punt achteraan. In actie draagt hij zijn staart hoog. Podenco’s hebben hazenvoeten met lange tenen die dicht naast elkaar staan.

Schofthoogte - gewicht

Deze verschillen naargelang de soort Podenco.

Vacht

Er zijn drie haarvariëteiten: kort-, ruw-, en langhaar. De kleur is roodbruin met wit, ook effen roodbruin en effen wit komt voor.

Karakter

De Podenco is een intelligent, zeer levendig en temperamentvol dier. Hij is alert en leergierig, heeft een groot uithoudingsvermogen, is moedig en evenwichtig maar ook vaak eigenwijs.

Het zijn echte familiehonden, zachtaardig, vriendelijk, geduldig en trouw aan zijn gezin en goed met kinderen. Ze zijn zeer nieuwsgierig, willen overal graag bij zijn en steken graag hun neus overal in.

Naar eigen mensen toe is hij zeer aanhankelijk maar enigszins afwachtend naar vreemden toe.

In huis zijn het echte droomhonden zolang zij buiten maar genoeg beweging krijgen om hun energie kwijt te geraken. Het zijn meesters in klimmen en kunnen zeer hoog springen.

Dit ras heeft veel lichamelijke en geestelijke oefening nodig, ze zijn liefst in het gezelschap van andere honden.

Podenco’s hebben vaak (afhankelijk van hun verleden) een groot jachtinstinct, konijnen, kippen, cavia’s ... houdt u best bij hen uit de buurt totdat u zeker weet dat de hond echt geen jachtinstinkt heeft.

Opvoeding

De Podenco leert goed en snel. Ze moeten wel zeer consequent worden opgevoed.

De dieren zijn erg gevoelig voor de stem van hun baas en een vriendelijk verzoek zal dan ook meer effect hebben dan een nors commando.

Het “luisteren” kan een probleem zijn, het zijn en blijven uiteraard windhonden: als ze iets zien, gaan ze er achteraan. Daarom moet hij ook altijd aangelijnd uitgelaten worden!

Verzorging

De vacht vraagt weinig onderhoud, afhankelijk van het vachttype éénmaal per week met een rubberen handschoen en/of kam borstelen is meestal voldoende.

Algemeen

Het is een ras voor een eigenaar met veel humor, zelfvertrouwen en geduld. Maar als het klikt heb je een mooie, vrolijke, speelse, levenslustige kameraad voor het leven!

Uiteraard zijn de gedragskenmerken varierend van hond tot hond en hangt vaak ook veel af van hun verleden.

TOP